Loon
LOON Limburg tussen staf en troon
1000 jaar graafschap Loon
LoonLoonLoon
afiche

Luc Ponet

Luc Ponet, geboren in Hasselt, studeerde aan het Lemmensinstituut (Leuven University College of Arts) in Leuven en aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Wenen. Van 1982 tot 2000 was hij hoofdvakdocent (orgel) aan het Lemmensinstituut. In 2000 werd hij aangesteld als inspecteur voor het kunstonderwijs van de Vlaamse gemeenschap, sedertdien is hij gastprofessor aan het Lemmensinstituut.

Als organist-titularis is hij de vaste bespeler van het monumentale Le Picard-orgel (1750) in de basiliek van Tongeren, de oudste stad van België, en organist in residentie van de Landcommanderij Alden Biesen, het Europees cultuur- en congrescentrum van de Vlaamse gemeenschap in Bilzen. Daar heeft hij sedert 2011 tevens de artistieke leiding over de Bach Academie Alden Biesen. In 2012 is hij aangesteld als stadsorganist van Leuven en curator voor het orgelfestival Leuven Orgelstad.

Luc Ponet geeft wereldwijd lezingen, masterclasses en concerten, realiseerde meerdere CD

's - o.a. voor Naxos, Pavane Records, É toile Productions en vanaf 2018 voor Etcetera Records - en publiceerde in diverse vaktijdschriften. Als onderzoeker (PhD) is hij verbonden aan de universiteit van Leuven, hij werkt er aan een onderzoek naar de organistenpraktijk in het prinsbisdom Luik (eerste helft 17de eeuw), de invloed daarvan op het Frans-klassieke orgelrepertoire en de relatie tot andere Europese orgelstijlen.

afiche
open van van 11 tot 17 uur
26 oktober 2018 tot 10 maart 2019 landcommanderij Alden Biesen