Loon
LOON Limburg tussen staf en troon
1000 jaar graafschap Loon
LoonLoonLoon

Utopia

In 1516 schreef Thomas More het tweedelige boek Utopia, waarbij hij het politieke en economische Engeland van die tijd bekritiseerde. Hij zocht in dit meesterwerk naar oplossingen voor de vele maatschappelijke problemen die tot op vandaag brandend actueel zijn. Bijna vijfhonderd jaar later, in 2014, slaan vijf Vlaamse zangers - met een voorliefde voor oude muziek de stemmen in mekaar, en vormen daarbij een nieuw ensemble onder diezelfde naam: Utopia.

We laten ze even zelf aan het woord:

"Met de Vlaamse polyfone traditie in onze genen, voelen wij de wil en de zin om deze muziek uit de tijd van More te blijven doorgronden en uit te voeren. Polyfonie ontstaat immers wanneer verschillende "points of view" aanwezig zijn in één compositie, of zoals de Duitse minister van Cultuur onlangs nog verwoordde: 'Wij hebben kunst en cultuur nodig, net zoals we roekeloze, ongemakkelijke denkers en kunstenaars nodig hebben. We hebben utopieën nodig die ze ontwerpen, de fantasie die hen aanwakkert, het verlangen naar een betere wereld...".

Voor dit bijzondere concert in de Landcommanderij Alden Biesen worden sopraan Griet De Geyter, contratenor Bart Uvyn, tenor Adriaan De Koster, bariton Lieven Termont en bas Bart Vandewege bijgestaan door o.a. Alice Foccroulle en Rob Cuppens. Vandaar: Utopia Ensemble Extended!

afiche
open van van 11 tot 17 uur
26 oktober 2018 tot 10 maart 2019 landcommanderij Alden Biesen