Loon
LOON Limburg tussen staf en troon
1000 jaar graafschap Loon
LoonLoonLoon

De muzikale context

1610 Henri De Tier wordt geboren in het kleine dorpje Villers-l'Evêque nabij Luik.

Rond 1613 verhuist de hele familie De Tier naar Maastricht waar Henri zijn eerste muziekonderricht ontvangt. Op 11-jarige leeftijd zingt hij er al samen met zijn broer Lambert in de koren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Terwijl zijn broer zich toelegt op de bazuin, studeert Henri orgel aan het college van de Jesuiten. Dat hij over een grote dosis talent beschikt wordt al snel bevestigd als hij op 18-jarige leeftijd tot organist benoemd wordt. Hij vervolgt zijn muzikale studies en activiteiten aan de kathedraal Saint-Lambert in Luik.

Vanaf 1638 ontbreekt elk spoor van Henri De Tier in Maastricht tot hij in 1643 weer opduikt in Parijs onder de naam Du Mont (een letterlijke vertaling van het Waalse  De Tier ). Hij wordt er benoemd als organist van de Eglise Saint-Paul. In 1647 krijgt hij de franse nationaliteit en wordt in 1652 benoemd tot clavecimbel-speler van de  duc d'Anjou.In datzelfde jaar publiceert hij zijn eerste bundel onder de titel Cantica sacra cum vocibus tum instumentis modulata. Hierin meet hij zich, weliswaar ten onrechte, de eer aan de eerste componist te zijn die aparte continou stemboeken uitgeeft. Tussen 1652 en 1681 volgen nog 5 verzamelingen van 114 "petits motets".

In 1653 keert hij terug naar Maastricht waar hij datzelfde jaar nog in het huwelijk treedt met Mechthild Loyens, dochter van de toenmalige burgemeester van Maastricht. Het huwelijk en nadien de erfenis na haar overlijden verzekert ook zijn financiële status tot aan zijn dood in 1684.

Zijn carrière kent een sterke vlucht als hij achtereenvolgens abt, kapelmeester en componist wordt van de Notre-Dame de Silly-en-Gouffern te Alençon. In 1663 wordt hij "maître de Chapelle Royalete Versailles". Dit leidt in 1673 tot zijn aanstelling als maître de musique de la reine. Uiteindelijk treedt hij terug in 1683 en sterft een jaar later in Parijs.

 

afiche
open van van 11 tot 17 uur
26 oktober 2018 tot 10 maart 2019 landcommanderij Alden Biesen